Környezettudatos

Tisztasági napok

Az újpalotai városrész, ezen belül a Zsókavár Projektterület megtisztítására és a környezettudatos magatartásformák népszerűsítésére, szemléletformálásra dolgozott ki egy programot „A Zsókavár utcaiakcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában” megnevezésű, KMOP – 5.1.1/B-12-k-2012-0002 számú projekt szoftelemein belül, az „Élhetőbb lakókörnyezet – szemétszedés és újrahasznosítás” lebonyolítása című projektelem keretében a PALOTA-15 Nonprofit Kft.

Mint Juhász Márton ügyvezető elmondta, a feladatok között szerepel az akcióterületen élő lakosság, az ott működő intézmények és gazdasági társaságok, valamint civil szervezetek minél szélesebb körű tájékoztatása a programról. A saját, 100 fős dolgozói állománya mellett további 300 fő önkéntes bevonása a június 6-án és 20-án megrendezendő szemétszedési akcióra, mely a Zsókavár III-as akcióterületre terjed majd ki. Mindkét napon 9-től délután 1-ig gyűjtik majd a hulladékot az önkéntesek. A szemétszedéshez szükséges minden felszerelést a kft. biztosít. 

A program részeként június 20-án, a szemétszedést követően hulladékból elkészítik az „Ügyelj környezeted tisztaságára!” Piktogramot, melyet az akcióterületen állítanak fel.

A diákok számára jó hír lehet, hogy a szemétszedés beleszámít a középiskolások számára kötelezően elvégzendő 50 órás közösségi szolgálatba.

 

A programokra az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni Nádró Emesénél:

asszisztensatpalota-15.hu

+36-20-5152949

 

További érdekes cikkek a témában:

PET palacktól a koporsóig

A hulladékok az életciklusukat sajnos gyakran nem a szelektív hulladékgyűjtőkben végzik és kezdenek új életet anyagukat hasznosítva, de még csak nem is a kukában és hulladéklerakóban, hanem családi házak kályháiban, kazánokban tűnnek el. De az eltűnés csak látszólagos, a kéményből feketén gomolygó kaszás sötét árnyat vet a környékre és indul pusztító útjára. (tovább...)

Elindult a Zöld Generáció Program

A WWF Magyarország a Toyota Fund for Europe támogatásával 2015 tavaszától környezetvédelmi fókuszú tehetséggondozó programot indít 14-16 éves középiskolás tanulók számára. A mentorprogram a kreativitás és a csapatmunka fejlesztése mentén, szakemberek és intézmények bevonásával, egy éven keresztül szolgálja a fiatal tehetségek kibontakozását. (tovább...)

Hulladékból termék kiállítás

A megelőzéstől kezdve, a szelektív hulladékgyűjtésen át, az újrahasznosításig! A "Hulladékból Termék" című kiállítás, amelyet az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hozott létre, folytatja országjáró körútját! (tovább...)

Hasznos hulladék tanösvény

A Hasznos Hulladék út stációin végighaladva megtudhatjuk, mi a különbség hulladék és szemét között, hogyan hasznosul újra a szelektíven gyűjtött hulladék, miért fontos a tudatos vásárlás, hogyan működik a komposztálás. A gellérthegyi környezetvédelmi tanösvény a hulladékhierarchia mentén mutatja be a környezetvédelmi praktikákat, amelyekkel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. (tovább...)

ÖKO-Pack Játszóház

Környezetvédelemről kicsiknek és nagyoknak! Játékos tanulás a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos vásárlásról és a komposztálásról. (tovább...)

Veszélyben a magyar természet – elfogy a mezei pacsirta

Május 22-én a biológiai sokféleség világnapján Európában és Magyarországon is az élőhelyek 75%-a van rossz állapotban. Mások mellett a mezei pacsirta és vadgerle állomány a 2/3-ra csökkent Magyarországon. A romló állapotok ellenére az Európai Unió arra készül, hogy gyengítse a jelenlegi uniós irányelveket. Mindeközben Magyarország is kockáztatja a nemzeti parkokat és az élőlényeket. A CEEweb a Biológiai Sokféleségért egy nemzetközi kampányt indított, hogy megvédje a természeti értékeinket. (tovább...)

Akáctalanításos élőhely rekonstrukció a Bükki Nemzeti Parkban

Befejeződött a Bükki Nemzeti Park 3 tájvédelmi körzetében a dombvidéki és hegyi rétek rekonstrukciója. A Kelet-cserháti, a Lázbérci, és a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben a legeltető állattartás visszaszorulása miatt fellépő cserjésedést és beerdősülést megszüntető beavatkozás nyomán visszaállították a kaszálásra, legeltetésre alkalmas gyepes, fajgazdag élőhelyeket. (tovább...)

Madárparadicsom Somogyfajszon

Újjászülettek a vizes élőhelyek Belső-Somogyban, így az új táplálkozó területeket birtokba vették a fekete gólyák, a rétisasok, és a vidrák is. (tovább...)